Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) avea la finele anului trecut peste 27.000 de angajati, iar ponderea functionarilor publici trimisi in judecata era de sub 0,4% din totalul salariatilor (2,36% la ANV si 1,46% la Garda Financiara), se arata intr-un raport al Curtii de Conturi.
Astfel, 108 angajati ai ANAF au fost trimisi in judecata.
„Evaluarile privind coruptia din ANAF trebuie sa urmeze aceleasi proceduri, tehnici si instrumente de masurare utilizate de organisme oficiale sau neguvernamentale la nivel international, respectiv estimarea nivelului coruptiei prin prisma perceptiei generale a societatii civile asupra fenomenului de coruptie din institutia respectiva. In ciuda statisticilor ce indica un nivel redus al faptelor de coruptie condamnate de organele judecatoresti, diferitele sondaje si analize facute publice de massmedia plaseaza functionarii ANAF in topul functionarilor publici corupti din Romania”, potrivit raportului Curtii de Conturi.
In document se mentioneaza faptul ca evaluarile realizate de Institutul National de Statistica au plasat evaziunea fiscala din Romania la un nivel de 17-18% din PIB. Pe de alta pare, mai multe institutii europene au estimat un nivel al economiei subterane si evaziunii fiscale de peste 30% din PIB.
„Exercitarea de practici evazioniste determina obtinerea rapida a unor cantitati mari de ”bani negri”. Toate aceste activitati sunt supuse monitorizarii si controlului autoritatilor, fapt ce determina ca pe de o parte contribuabilul evazionist sa incerce sa ofere foloase materiale considerabile oricarui inspector fiscal ce interfereaza activitatii sale ilicite, sau pe de alta parte sa caute sa obtina ”protectie” din partea unor persoane cu putere de decizie in institutiile publice cu atributii de control. Cu alte cuvinte, existenta unui nivel ridicat al evaziunii fiscale reprezinta un ind