UPDATE 15.50: Magistratul Mona Pivniceru, care a fost propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei, a declarat luni pentru Agerpres că îşi doreşte o distincţie clară şi bine definită în ceea ce priveşte separaţia puterilor în stat, respectiv între puterea politică şi puterea judecătorească. “Doresc separarea puterii judecătoreşti de politic şi lăsarea ei ca o putere independentă în stat”, a subliniat Mona Pivniceru.
Proaspăt nominalizată în funţia de ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru este un magistrat destul de cunoscut în spaţiul public. Cine este?
Mona Pivniceru este considerată de mulţi un judecător care luptă pentru independenţa Justiţiei. În schimb, Traian Băsescu a atacat-o de mai multe ori, numind-o piedică în integrarea României în spaţiul Schengen, alături de alţi magistraţi.
Judecatoarea Mona Pivniceru este de două ori doctor in Drept, profesor universitar si unul dintre cei mai titrati magistrati. Si-a inceput cariera judiciara ca avocat in Baroul Vaslui, dupa care, in 1991, a devenit judecator la Judecatoria Iasi, apoi la Tribunalul Iasi si Curtea de Apel Iasi. In 2008 a preluat sefia AMR – cea mai importanta asociatie profesionala a magistratilor din Romania. În anul 2010, în calitate de presedinte al Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatoarea Mona Maria Pivniceru, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a fost prezenta in redactia Ziuaveche.ro pentru discutii pe problemele actuale ale Justitiei romane.
În luna decmbrie a anului 2010, Mona Pivniceru a fost atacată de Traian Băsescu, despre care spunea că a făcut mult rău României şi pe care o considera o piedică în calea aderării la Schengen. Pe de altă parte, AMR (Asociaţia Magistraţilor din România), în perioada în care Mona Pivniceru era preşedinte, îl acuză pe Traian Băsescu că îi cheamă la ordine pe magistraţi, “pe