NASA a publicat deja, pe site-ul propriu, primele imagini surprinse de robotul Curiosity pe planeta Marte. Marte
Al doilea set de imagini transmise de robotul Curiosity
Sursa: Foto: Reuters Premieră
Fotografia surprinsă de robotul Curiosity pe planeta Marte
Sursa: Foto: NASA NASA
Cercetătorii americani au sărbătorit zgomotos aterizarea în siguranță a robotului Curiosity
NASA
Sursa: Foto: Reuters
Robotul spațial a aterizat pe Planeta Roșie în această dimineață, iar misiunea sa va dura doi ani. Specialiștii americani au anunțat, în jurul orei 5.30 GMT, că au recepționat un prim semnal din partea robotului, cu puţin timp înainte de intrarea acestuia în atmosfera planetei Marte.
La scurt timp, roverul a trimis prima fotografie suprinsă pe Planta Roșie, iar cercetătorii de la NASA și-au manifestat zgomotos bucuria.
Laborator științific în miniatură
Robotorul Curiosity a fost lansat pe 26 noiembrie 2011, de la baza spaţială Cape Canaveral din Florida și a atins solul marțian în craterul Gale, situat în apropiere de Muntele Sharp, după ce a parcurs o distanță de 570 de milioane de kilometri.
Curiosity are 900 de kilograme, fiind dispozitivul de explorare spaţială cel mai greu, şi cel mai sofisticat trimis vreodată pe o altă planetă. Având o lungime de două mai mare și o greutate de cinci ori mai mare decât precedenţii roboţi trimişi pe Marte, Curiosity este echipat cu 10 instrumente ştiinţifice. De asemenea, are un catarg pe care sunt instalate camere de înaltă definiţie şi un dispozitiv cu laser care îi permite să analizeze ţintele aflate la o distanţă de până la şapte metri.
În plus, robotul are și un braț articulat, din teflon, cu o lungime de 2,1 metri, care va fora până la șase centrimetri în interiorul rocilor pentru a preleva eşantioane din solul marţian.Acestea vor fi înmagazinate