Una dintre cele mai importante sărbători religioase, Schimbarea la față a Domnului, este celebrată pe 6 august atât de către creștinii ortodocși, cât și de catolici. Multe obiceiuri și tradiții românești sunt legate de această zi sfântă.
Schimbarea la față a Mântuitorului semnifică ziua în care Iisus, alături de trei dintre mucenicii săi, Petru, Iacob și Ioan, au urcat pe muntele Tabor pentru a se ruga. În timp ce Domnul rostea cuvintele sfinte, apostolii au fost acoperiți de un nor de lumină.
Tradiția sărbătorii reprezintă un moment important în domeniul viticol. În aeastă zi nu se lucrează, iar credincioșii duc poame la biserică, acestea fiind binecuvântate și împărțite.
În această zi special nu trebuie să te cerți cu nimeni și nici să fii certat de altcineva. Tradiția spune că așa o vei duce tot anul, până la următoarea sărbătoare. De asemenea, fetele nu trebuie să se pieptene în această zi, pentru că nu le va mai crește părul.
Totodată, în această zi este intezis și scăldatul. „ De la Probajenii înainte, nu-i slobod să te mai scalzi în rău. O coborât cerbul de la munte, s-o pisat în apa și-o răcit apa. Atâta-i tăt‟, se arată în Metoria Ethnologică.