În această perioadă reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie derulează o campanie prin care să determine cetăţenii să fie atenţi la bunurile lor. Din analiza fenomenului infracțional, au rezultat o serie de date referitoare la cauzele și împrejurările ce au determinat și favorizat comiterea tâlhăriilor: Claudia Petraru
Este vorba despre adaptarea unui comportament favorizat și inexistența unui minim de măsuri de protecție din partea cetățenilor (expunerea la vedere a obiectelor de valoare, consumul de alcool, etc.), tendința anumitor persoane de a ține în locuință sume importante de bani, factori de natură socială, cum ar fi abandonul școlar, pierderea locului de muncă, scăderea nivelului de trai, lipsa de protecție socială.
Pe această cale, Inspectoratul de Poliție al Județului Tulcea recomandă următoarele:
1. Evitaţi deplasările pe trasee aflate în zone mai puţin circulate: câmpuri, parcuri, șantiere.
2. Dacă din diverse motive trebuie să circulaţi după lăsarea întunericului, ocoliţi locurile neiluminate ori în care se află unităţi cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializează băuturi alcoolice (restaurante, discoteci).
3. Când observaţi că sunteti urmărit de un individ sau de mai mulţi deplasaţi-vă prin zone intens circulate, chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului. Solicitaţi ajutorul oamenilor din jur.
4. Nu vă afişaţi ostentativ cu obiecte de valoare (lănţişoare, brăţări).
5. În ziua în care vă primiţi salariul treceţi întâi pe acasa pentru a vă lăsa banii, apoi mergeţi la cumpărături doar cu suma necesara.
6. Nu vă lăsaţi atraşi în zone întunecate de către indivizi care oferă spre vânzare diverse produse (de obicei mai ieftine).
7. Nu vă lăudaţi persoanelor necunoscute cu bani sau valori pe care le aveţi asupra dumneavoastră sau acasă.
Recomandări pentru spatiile comune ale