Noul Cod de Procedură Civilă, care va intra în vigoare la 1 septembrie, va modifica procedura de fixare a primului termen de judecată. Dosarul va ajunge pe rol numai după ce reclamatul şi pârâtul vor depune toate documentele relevante. „Când vin în faţa judecătorului, părţile sunt în deplină cunoştinţă de cauză“, a declarat judecătoarea Emilia Botezatu, de la Judecătoria Focşani.
Intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Civilă, de la 1 septembrie, va aduce unele schimbări atât pentru judecători cât şi pentru avocaţi şi justiţiabili. Noua procedură va fi aplicată acţiunilor intrate pe rolul instanţelor după 1 septembrie, cauzelor înregistrate înainte de această dată aplicându-se în continuare actuala procedură. Se doreşte astfel deblocarea instanţelor de numărul mare de dosare care ajung pe rol, multe dintre ele fără o acţiune precisă. Prin urmare, pentru a nu aglomera activitatea judecătorilor, aceştia vor tria acţiunile înainte de acordarea primului termen de judecată.
Până acum, era foarte simplu să deschizi o acţiune în justiţie, cererea fiind înregistrată la grefierul de serviciu, care îi dădea număr, după care se făcea repartizarea aleatorie, cumputerizat. Tot calculatorul stabilea şi primul termen de judecată.
Noua procedură este însă mai complicată. Legiuitorul a dorit, cel mai probabil, selectarea cauzelor înainte ca acestea să ajungă pe rolul instanţei, dând posibilitatea ca în cazul în care acestea nu respectă condiţiile legale de fond şi formă, să fie anulate. Noul Cod de Procedură Civilă prevede că pentru cauzele care vor fi înregistrate după 1 septembrie, grefierul va primi cererea de chemare în judecată, îi va da număr de înregistrare, după care, prin reparizare aleatorie, va ajunge la un complet fără a se fixa primul termen de judecată. „Judecătorul investit va verifica dacă cererea de chemare în judecată îndepl