Anul viitor, vom avea sistem public-privat de asigurări, iar spitalele nu vor mai fi bugetare. Doctorii vor câştiga mai bine şi vor oferi şi servicii în regim privat, la stat.
Ministrul Sănătății îndeamnă românii să-și facă și asigurări facultative pentru a contribui la modernizarea sistemului
Sursa: Vlad Stănescu
Cu toate lipsurile, spitalele de stat au un avantaj pe care nici cele mai luxoase clinici private nu-l pot egala: posibilitatea de acorda ajutor în caz de complicaţii şi boli grave. Pe lângă regândirea pachetelor de asigurări, recredibilizarea sistemului de sănătate de aici trebuie să înceapă, consideră ministrul Sănătăţii, Vasile Cepoi, care anunţă măsuri inovatoare.
Evenimentul zilei: Când a hotărât retragerea proiectului anterior de lege, Traian Băsescu a acuzat echipa de la Ministerul Sănătăţii de lipsă de curaj. De atunci, aţi făcut o nouă lege, cum comentaţi acea declaraţie?
Vasile Cepoi: Nu am reţinut declaraţia cu lipsa de curaj, însă am auzit un reproş că Legea Sănătăţii nu a fost gata mai devreme. Termenul dat de FMI a fost 30 iunie, iar proiectul nu avea cum să fie gata mai devreme de şase luni, fiind nevoie de consultări cu pacienţi şi cu vreo 30 de ONG-uri. Proiectul a suferit până acum o serie de corecţii, în urma întâlnirilor pe care le-am avut în ţară. Dezbaterea va mai continua până va fi asumat de Guvern, după care va ajunge în Parlament în septembrie. Dacă va fi adoptată, Legea Sănătăţii va intra în vigoare la anul.
O noutate este intrarea privaţilor pe piaţa asigurărilor. Cum vor influenţa aceştia calitatea serviciilor, vor aduce mai mulţi bani în sistem?
Intrarea operatorilor privaţi pe piaţa asigurărilor va aduce indirect bani în sistem, contribuind la dezvoltarea asigurărilor facultative, pentru pachetele suplimentare de servicii. Dacă în prezent, un pachet suplimentar nu poate fi achiziţio