Ieri, în Piaţa Moldovei, zeci de persoane stăteau la coadă pentru a cumpăra peşte. Potrivit calendarului creştin ortodox, ieri a fost „Schimbarea la faţă“, zi de dezlegare la peşte, pentru credincioşii care ţin postul Sfintei Mării. Prilejul a fost unul bun pentru comercianţi să îşi sporească încasările. „Eu sunt însărcinată şi poftesc la peşte, deja când mă uit la el simt că îmi lasă gura apă. Cred că o să-l gătesc în toate felurile“, ne-a declarat Laura Popa, una dintre femeile care dorea că cumpere peşte.
Cea mai mare bătălie era la peştele proaspăt. Printre bulgări de gheaţă, comercianţii au aşezat în vitrinele frigorifice, tot felul de specii de peşte: caras proaspăt, la preţul de 5 lei kilogramul, păstrăv - 23 de lei pentru un kilogram, scrumbie sărată la preţul de 8 lei, file de novac la preţul de 15 lei pentru un kilogram, capuri de diferite specii de peşte, preferate de gospodine pentru ciorba de peşte. „Eu am ţinut un pic de post şi acum când este dezlegare aş mânca şi un pic de peşte. Atunci când posteşti nu este nimic mai bun. Iau nişte caras şi fac o saramură bună de peşte“, ne-a spus o bătrânică.
La pescărie există şi soiuri alese de peşte, cum ar fi file de somon, la preţul de 45 de lei pentru un kilogram sau pastramă de biban, la preţul de 80 de lei, pe kilogram. Gospodinele care vor să pregătească icre în casă, îl pot cumpăra poaspăt, însă vor munci ceva mai mult până când vor ajunge la produsul final.
Peştele trebuie ţinut în condiţii speciale
Comercianţii de peşte sunt avertizaţi de către comisarii de la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC), că trebuie să îl păstreze în condiţii foarte stricte, pentru că acesta este un aliment foarte perisabil şi se poate altera. „Există o legislaţie foarte clară, în ceea ce priveşte păstrarea alimentelor perisabile pe timp de caniculă“, ne-a declarat Dumitru