Zeci de mii de persoane au comemorat luni bombardamentul atomic asupra Hiroshimei, in urma cu 67 de ani, pe fondul contestarii tot mai ample a sectorului nuclear in Japonia, dupa dezastrul de la Fukushima, relateaza AFP.
Supravietuitori, parinti ai victimelor, membri ai guvernului si invitati din strainatate au asistat la ceremonia anuala la Memorialul Pacii, ridicat pe locul exploziei.
La 8,15 (23,15 GMT duminica), sunetul unui clopot a semnalat inceputul unui minut de tacere, la ora cand, in 6 august 1945, bombardierul american Enola Gay a lansat bomba care a transformat acest oras din vestul Japoniei intr-un infern nuclear. 140.000 de oameni si-au pierdut viata atunci.
Bombardamentul din Hiroshima a fost urmat de cel din Nagasaki, soldat cu moartea a 70.000 de oameni, in 9 august. Aceste atacuri au grabit capitularea Japoniei si sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial, in 15 august 1945.
Aproximativ 50.000 de persoane au participat la ceremonie, alaturi de alte mii de oameni care au luat parte la numeroase manifestatii, concerte sau forumuri organizate in Hiroshima, oras-simbol pentru opozitia fata de arma nucleara.
Una dintre aceste manifestatii, la care au participat circa 700 de oameni, a reunit supravietuitori din Hiroshima si locuitori din zona centralei nucleare Fukushima Daiichi (nord-est) evacuati dupa accidentul nuclear din 11 martie 2011.
Majoritatea supravietuitorilor atacului nuclear, cunoscuti sub numele de "hibakusha", se opun ferm utilizarii energiei nucleare.
Japonia este teatrul unei miscari de contestare antinucleara din ce in ce mai puternica dupa ce premierul Yoshihiko Noda a decis in iunie repornirea a doua reactoare atomice.
El a justificat aceasta decizie prin riscul unei penurii de electricitate. Japonia, care inainte de Fukushima se lan