Presedintele Traian Basescu este perdant pe toata linia cand vine vorba de rezultatele referendumului din 29 iulie 2012 privind demiterea sa.
In toate judetele si in aproape toate sectiile de votare din strainatate “DA”-ul a castigat net, chiar acolo unde Traian Basescu triumfase la alegerile prezidentiale din 2009, cum ar fi cele din Italia, Spania, Statele Unite, Franta, Germania, Regatul Unit.
Facand abstractie de cateva tari unde au fost exprimate sub 50 de voturi (Zimbabwe, Libia, Uruguay), o singura tara face exceptie de la regula: Republica Moldova.
In sectiile de votare de la est de Prut, 60% dintre cei care au venit la vot, in numar de 2361, au votat “NU”.
Este drept ca numarul votantilor a fost de peste cinci ori mai mic decat in 2009, cand la turul II al prezidentialelor s-au prezentat la vot 12257 de persoane, dintre care aproape 95% au votat in favoarea lui Traian Basescu.
Acest procent este comparabil cu cel de la referendumul din 2007, primul privind demiterea lui Traian Basescu. Atunci, 4863 dintre cei 4998 prezenti la urne au votat “NU” – peste 98%.
Desigur ca prezenta scazuta la vot de anul acesta se datoreaza apelului la boicotare a referendumului din partea partizanilor presedintelui Basescu.
De altfel, in 2009 contra-candidatul lui Traian Basescu, Mircea Geona, a obtinut aici 632 de voturi, ceva mai mult de 5%, iar in 2012 la referendum, chiar daca “DA” a urcat la 38%, asta a insemnat doar 912 voturi.
Basescu si cetatenia romana
Cum se explica acest vot care merge in contra-curentul opiniei publice romanesti? Simplu: Traian Basescu este de departe cel mai popular om politic din Romania printre cetatenii Republicii Moldova.
Aproape imediat dupa alegerea sa ca presedinte in 2004, Traian Basescu a devenit un campion al cauzei Republicii Moldova la capitolul integrare europeana, dar, ma