Castelul de Apă, clădire emblematică a municipiului Drobeta Turnu Severin, a fost introdus în circuitul turistic, după ce a fost reabilitat cu 1 milion de euro, fonduri europene.
Castelul de Apă este clădire de patrimoniu fâcând parte din categoria monumentelor istorice. Monumentul istoric a fost reabilitată şi amenajat prin proiectul de modernizare şi conservare a castelului din cadrul programului de cooperare transfrontalieră IPA România-Serbia.
Clădirea cu funcţiuni multiple este concepută ca o succesiune de spaţii pe verticală, care să adăpostească un centru de informare turistică, un spaţiu de expoziţie şi galerie de artă, un muzeu „Istoria alimentării cu apă a municipiului Drobeta Turnu Severin, o expoziţie de fotografii şi sculptură, o cafenea literară şi spaţiu de belvedere.
Deschiderea castelului a fost aşteptată cu multă nerăbdare de severineni. De altfel, aceştia au venit zilele acestea în număr foarte mare să viziteze acest monument istoric al oraşului. Şi nu numai. Turiştii care sunt cazaţi în staţiunea Băile Herculane ori turiştii care călătoresc pe Dunăre pe vasele de croazieră nu ratează acest punct. „Iată că în momentul de faţă ne bucurăm de prezenţa a numeroşi vizitatori şi turişti. Pot să spun că au fost turişti din ţară, dar şi din străinătate foarte mulţi", a declarat Valery Stănescu, directorul Casei Municipale de Cultură. „Foarte multă lume vine să viziteze Castelul, cum ne-am dorit de altfel noi toţi - în copilărie toţi ne doream să vizităm Castelul de Apă şi toţi ne imaginam că aici sălăsluieşte o prinţesă, care îşi aşteaptă prinţul. Ei bine, severinenii au avut parte de o primire extraordinară şi vin în număr foarte mare. De exemplu, numai duminică au fost 250 de vizitatori", a spus, la rândul ei, Manuela Vasilescu, referent la Casa Municipală de Cultură.
Construcţia Castelului de Apă, monument emblematic pentru seve