Ca și în Italia, crește presiunea internațională asupra Spaniei, pentru a o determina să solicite un plan de asistență financiară. Berlinul, Washingtonul şi Parisul doresc să se pună capăt agoniei create de criza datoriei suverane. Și nu numai François Hollande îi presează pe Mario Monti şi Mariano Rajoy să ceară în mod oficial sprijinul Fondului European de Stabilitate Financiară.
Corespondentul RFI la Madrid, Mugur Chiujdea
În fața acestei iminente situații, presiunile vin și din afara Europei. Președintele american, Barack Obama, i-a telefonat premierului spaniol, aflat în vacanță în Galitia, pentru a comenta complicata situație economică europeană.
În plină cursă pentru un al doilea mandat la Casa Albă, şeful administrației americane este preocupat de ceea ce se întâmplă în Europa, întrucât o adâncire a crizei pe bătrânul continent poate avea consecințe imediate asupra economiei Statelor Unite, în cele din urmă punctul vulnerabil al campaniei sale electorale.
Conform comunicatului Guvernului de la Madrid, discuția pe care au purtat-o cei doi a fost centrată pe problemele economice. Barack Obama a ținut să-l asigure pe premierul spaniol că se bucură de toată aprecierea sa pentru măsurile pe care le-a luat până acum și că îl va sprijini în luarea viitoarelor decizii.
La rândul lui, Mariano Rajoy i-a dat detalii președintelui Obama despre "eforturile pe care le face Cabinetul său, pentru a reduce deficitul şi pentru a dezvolta un program ambiţios de reforme structurale". Încurajarea venită din partea președintelui american este în cele din urmă o subtilă încurajare de a face un pas în direcția pe care deja bursele o anticipează cu euforie, adică solicitarea unui plan de salvare din partea Fondului European de Stabilitate Financiară.
Începând de vinerea trecută, când Mariano Rajoy a făcut bilanțul primelor șapte luni de guve