Trei demisii şi trei remanieri - unele cerute şi aşteptate, altele oarecum surprinzătoare - au schimbat ieri componenţa Guvernului Ponta. Ce înseamnă acestea? Mai multe lucruri, începând cu un prim pas spre abandonarea ideii de actualizare a listelor permanente şi acceptarea înfrângerii la referendum, continuând cu accentuarea discuţiilor din USL şi terminând cu mutarea războiului cu Traian Băsescu în perimetrul sensibil al justiţiei.
Precizările de ieri ale Curţii Constitu-ţio-nale au spulberat şi ultima speranţă a liderilor USL de a întoarce rezultatul referendumului în favoarea lor, prin „ajustarea" listelor de alegători. Prin urmare, nu mai exista nici un motiv pentru a amâna momentul decontului pentru Ioan Rus şi Victor Paul Dobre, consideraţi principalii responsabili pentru înfrângerea suferită de USL. Totodată, schimbarea acestora din fruntea Ministerului Adminis-tra-ţiei şi Internelor ar trebui să atragă o acceptare publică a eşecului şi să ofere spaţiul de manevră necesar abandonării ideii halucinante a actualizării post-referendum a listelor de electori.
Atacul lui Rus la Crin Antonescu
Când şi-a anunţat demisia, Rus a ţinut să precizeze două lucruri: că şi-a îndeplinit atribuţiile şi că nu acceptă să încalce legea. Totodată, el a menţionat presiuni ce ar fi fost exercitate asupra sa de preşedintele interimar Crin Antonescu, alături de Traian Băsescu. „Din punctul meu de vedere şi al ministerului, este complet inacceptabil. Eu sunt un politician onest şi corect, iar limitele demnităţilor mele mi le stabilesc singur, motiv pentru care astăzi mi-am înaintat demisia de onoare din funcţia de ministru al MAI. Eu nu pot accepta ca MAI să fie părtaş la nimic din ceea ce nu înseamnă lege şi respectarea legii în România", a subliniat Rus.
Dacă atacul la preşedintele suspendat intră în logica discursului de război USL-Băsescu, referir