Un plasture asemănător celor utilizate pentru tratamentele de substituţie hormonală sau celor cu nicotină ar putea fi soluţia viitorului pentru diabeticii insulinodependenţi.
Utilizat împreună cu un dispozitiv pe bază de ultrasunete, el înlesneşte ajungerea insulinei în sânge fără înţepături şi întocmai în cantităţile necesare pentru a păstra glicemia în limite normale.
în teste în marea britanie
Procedeul a fost testat în Statele Unite şi se află „pe banca de probe" în Marea Britanie. Testele de până acum au arătat că un asemenea plasture poate suplini cu succes injecţiile cu insulină, timp de câteva zile, de care are nevoie un bolnav de diabet.
O vreme, provocarea pentru cercetătorii americani din Pennsylvania care s-au gândit la posibilitatea administrării insulinei fără înţepături a fost faptul că mărimea moleculelor de tratament erau prea mari pentru a trece bariera pielii şi a ajunge în sânge. Însă un dispozitiv pe bază de ultrasunete, de mărimea unui telefon mobil, aplicat chiar deasupra plasturilor a rezolvat problema. El are rolul de a deschide porii pentru a favoriza pătrunderea insulinei în fluxul sangvin prin celulele pielii.
Tratamentul va putea fi ajustat de la caz la caz
Cantitatea de insulină poate fi reglată în funcţiei de nevoile individuale ale fiecărui diabetic, cu ajutorul unui cip prin intermediul căruia medicul poate urmări evoluţia şi poate face ajustări oricând. Dispozitivul este rezistent la apă şi poate fi păstrat pe braţ 24 de ore din 24, inclusiv în timpul duşului.
Dacă plasturele se va dovedi eficient în urma testelor, se estimează că va fi pus în vânzare pe piaţa din Marea Britanie în următorii trei ani.