Uitaţi de leacurile băbeşti! Dacă nu dezinfectaţi cum trebuie rănile, vă puteţi alege cu infecţii severe. Medicii oferă un scurt ghid de prim-ajutor.
Deşi în popor se spune că rănile nu trebuie acoperite cu pansamente pentru a se vindeca mai uşor, medicii atenţionează că astfel nu faceţi decât să creşteţi riscul de infecţii.
De asemenea, nici arsurile nu trec cu popularele împacheturi cu iaurt. Iată cum trebuie să le trataţi corespunzător, pentru a evita complicaţiile.
ZGÂRIETURI ŞI TĂIETURI
În primul rând, nu încercaţi să le dezinfectaţi cu alcool sau spirt. Cea mai sigură metodă este să curăţaţi rana cu apă rece şi săpun, pentru a înlătura atât impurităţiile, cât şi bacteriile.
Sângerarea poate fi oprită prin presarea acelei zone. Dacă este vorba de o tăietură, puteţi aplica un bandaj lateral de tip fluture, care va uni părţile despicate de la nivelul pielii.
Contrar credinţei populare, dacă lăsaţi rana neacoperită, nu se va vindeca mai repede, ci dimpotrivă, se poate infecta dacă intră in contact cu bacterii şi microbi.
Cele mai expuse infecţiilor sunt rănile de la nivelul mâinilor şi picioarelor, de aceea folosirea unui pansament este esenţială. De asemenea, zgârieturile care acoperă porţiuni extinse ale pielii trebuie să fie menţinute umede pentru a se videca mai bine.
Folosiţi creme pe bază de antibiotic sau bandaje pentru a le menţine hidratate. Atenţie mare şi la alegerea bandajului. Cel mai dificil de acoperit sunt rănile de la încheieturi sau degete unde bandajul tinde să se strângă şi să alunece.
Indicat este să folosiţi un plasture în formă de H, care se pliază mult mai bine pe zonele-problemă.
Nu ungeţi pielea arsă cu iaurt sau ulei!
ARSURI
Cel mai popular leac pentru arsuri, cataplasmele cu iaurt, face mai mult rău decât bine, atrag atenţia medicii, care vă sfătuiesc să nu aplicaţi nici unt, n