Ultimele speranțe de stopare a deprecierii leului au fost spulberate de Curtea Constituțională, care a amânat decizia în privința referendumului. Cursul de schimb se îndreaptă spre 5,5 lei/euro.
După referendum era de așteptat ca potolirea apelor din planul politic local să determine și o calmare a deprecierii leului. Într-adevăr, pentru o zi, leul chiar s-a apreciat, dar minunea a durat doar o zi.
De două luni, de când a început criza politică în România, leul s-a depreciat cu peste 6% față de euro, de la 4,35 la 4,65 lei pentru un euro. „Evoluția leului depinde în mare măsură de evenimentele de pe plan politic, deoarece monedele regionale s-au apreciat în iulie, în timp ce leul a pierdut mai mult față de monedele forte în această lună decât a pierdut în primele șase luni ale anului. Dacă s-ar liniști lucrurile pe plan politic, atunci am putea vedea o apreciere de durată a leului, deoarece noi îl considerăm în prezent ca fiind subevaluat și ar trebui să se întărească sub 4,5 lei, poate chiar și spre 4,4 lei, dacă s-ar reuși progrese în absorbția fondurilor europene“, spune Melania Hăncilă, economist-șef Volksbank.
În noul context însă (amânarea deciziei de validare sau invalidare a referendumului de către Curtea Constituțională), toate perspectivele care se anunțau doar posibilități și scenarii negative se apropie mai mult de certitudine. Cert este că deprecierea leului va continua, incertitudinea politică va determina și mai multe ieșiri de capital și investiții străine directe și chiar o suspendare a misiunii FMI în România din cauza contextului politic neclar.
Riscurile rămân pe depreciere a leului
Eugen Sinca, economist BCR, spunea că „deși o parte din deprecierea recentă a leului ține de factori externi, România are la îndemână suficiente instrumente pentru sprijinirea monedei naționale - creșterea gradului de absorbți