Dupa dictionar, un puci este o lovitura de stat violenta, provocata de un grup de complotisti nesustinuti de mase. Termenul a fost introdus in limbajul politic contemporan de seful SIE, in momentul cand a fost dat jos din functia de premier al lui Traian Basescu. Evident, pe dos, ca toate mesajele propagandei, din toate timpurile. Adica, parlamentarii reprezentand majoritatea au fost catalogati drept pucisti de un reprezentant al minoritatii, nesustinut de mase.
Deseori, puciul e asociat cu lovituri de forta date de grupari militare. Procurorii lui Traian Basescu au fost avansati la gradul de colonel. Ei au intervenit in plin proces electoral, iar acum incearca sa intimideze reprezentantii guvernului legitim. Atacul nu doar ca este lipsit de sprijinul popular, dar poate provoca revolta a milioane de oameni care au votat la referendum, impotriva boicotului, si care au dubii serioase privind cifrele de pe listele electorale permanente.
Pentru multi, procurorii numiti politic de presedintele jucator joaca la intimidare. Ce se va intampla daca se va face un minirecensamant, in ciuda deciziei ”Curtii” din strada Comanita nr.9? Poate vor incerca sa aresteze cei patru judecatori ai Curtii Constitutionale pe care nu i-a numit Basescu, poate vor ridica parlamentarii care au votat impotriva suspendatului sau liderfii de opinie care il critica.
Razboiul penal care se poarta in Romania face distrugeri cat un razboi civil. Din fericire, sunt sanse sa se incheie pe 23 august. Din 12 august , ministrul Justitiei poate face o nominalizare pentru functia de procuror sef al DNA, care trebuie discutata in CSM. Membrii CSM revin din vacanta in 20 august. Ar fi frumos ca decizia sa se ia in data de 23 a lunii, astfel incat sa se marcheze un moment istoric: ziua in care intorc armele institutiile de forta construite pentru a-l apara pe Basescu de popor.
Su