Administratorii Hidroelectrica şi reprezentanţii Alro negociază, în următoarele zile, o formulă de preţ prin care compania producătoare de energie va putea primi şi peste 200 de lei/MWh, susţin surse apropiate discuţiilor.
Administratorul judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, nu a dorit să ne ofere detalii despre negocieri, dar ne-a precizat că există speranţe să fie prelungit contractul cu Alro. Administratorul special al Hidroelectrica, Remus Vulpescu, ne-a declarat că, într-adevăr, se negociază cu Alro pe o formulă de preţ, care va permite companiei să încaseze şi peste 200 de lei/MWh pentru energia livrată producătorului de aluminiu.
Domnul Vulpescu ne-a precizat: "Noi dorim ca preţul minim pe care Hidroelectrica îl va încasa să nu coboare sub un anumit prag. Aici purtăm negocierile cu Alro. Ei au venit cu o documentaţie stufoasă privind specificul producţiei de aluminiu, pe care o s-o studiem pentru a vedea influenţa costurilor cu energia în producţie".
Sursele noastre spun că înainte de oferta îmbunătăţită ce ar da posibilitatea Hidroelectrica să încaseze şi 200 de lei/MWh, oferta Alro ar fi fost pentru o plajă de preţ între 165 de lei şi 185 de lei/MWh.
Atitudinea Alro în negocierile cu Hidroelectrica s-a schimbat pe parcursul anului, mai spun sursele noastre. În luna mai, patronatul rus ar fi aprobat o majorare de până la 170 lei/MWh, cu condiţia menţinerii valabilităţii contractului până în 2018 pentru livrarea a 3 TWh.
Anterior, ruşii ar fi susţinut o formulă de calcul ce presupune existenţa unui plafon minim de 140 lei/MWh şi unul maxim de 155 lei/MWh, cu o creştere anuală de 15 lei/MWh a pragului minim, în condiţiile menţinerii formulei dependente de cotaţia aluminiului la Bursa de Metale de la Londra (LME), precum şi introducerea clauzei de hidraulicitate, ne-au mai spus sursele noastre.
Acum Alro s-a arătat mai f