Numărul cazurilor de criminalitate informatică a crescut îngrijorător în Moldova în ultimele luni, avertizează procurorii specializaţi în fraude online.
Unele persoane au găsit metode inedite pentru a-şi petrece concediile şi a vorbi la telefon gratis.
Poliţiştii susţin că, numărul cazurilor de criminalitate informatică din judeţul Iaşi a crescut faţă de anul trecut şi precizează că infractorii cibernetici au găsit metode noi pentru a-şi spori câştigurile.
Ultima metodă pe care o practică aceştia este încărcarea frauduloasă a cartelelor prepay din conturile de WebCare (n.r. o alternativă online a Serviciului Clienţi) ale abonaţilor.
Astfel, îşi transferă pe cartele câte 20- 30 de euro sau chiar 500 de euro. Dacă în 2011 poliţiştii de la Crimă Organizată s-au confruntat cu şapte astfel de cazuri, în primele şase luni ale acestui an s-au înregistrat 12 cazuri.
Infractorii nu se sfiesc însă să-şi rezerve vacanţe sau bilete de avion cu cardurilie care nu le aparţin.
Potrivit oamenilor legii, acestea sunt cele mai frecvente cazuri. „Pot memora CVV-urile de la carduri (codul de securitate al cardului, aflat pe spatele acestuia) şi apoi fac diferite tranzacţii", susţine un ofiţer din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Iaşi.
Pe primele locuri în rândul infracţiunilor informatice se situează, potrivit poliţiştilor, şi accesul ilegal mail-ul sau conturile de pe site-urile de socializare.
Anul trecut, procurorii DIICOT au trimis în judecată mai multe persoane care au intrat în conturile care nu le aparţin.
Printre acestea s-a numărat şi Luiza Andreea Adăscăliţei (22 de ani) care i-a spart conturile unei studente care avea o relaţie cu fostul ei iubit. Tânăra a postat apoi mesaje redactate într-un limbaj trivial. Adăscăliţei a fost condamnată definitiv de judecători, în februarie 2012, la doi