Ministerul Afacerilor Externe "a luat notă cu preocupare" de conţinutul declaraţiei preşedintelui Comisiei de la Veneţia, care s-a declarat astăzi "şocat" de presiunile la care sunt supuşi membrii Curţii Constituţionale a României, se arată într-un comunicat al diplomaţiei române.
"MAE împărtăşeşte pe deplin poziţia exprimată de Preşedintele Comisiei de la Veneţia, potrivit căreia orice presiune asupra oricărei instanţe, fie ea constituţională sau ordinară, în scopul influenţării deciziilor sale sau în orice alt scop, este absolut inadmisibilă", transmite Ministerul de Externe.
MAE a dat asigurări că Guvernul român nu face "niciun fel de excepţie de la respectarea cu stricteţe a principiului constituţional fundamental al statului de drept care este independenţa justiţiei sau independenţa contenciosului constituţional".
"Totodată, MAE consideră că este extrem de important – aşa cum arată şi Preşedintele Comisiei de la Veneţia în declaraţia sa – ca nicio presiune politică să nu fie exercitată asupra judecătorilor. În cazul, absolut regretabil, al unor ameninţări împotriva integrităţii judecătorilor, vor fi aplicate în modul cel mai strict şi ferm prevederile legale corespunzătoare", se mai arată în comunicatul MAE.
Diplomaţia română a mai informat că a dat instrucţiuni Reprezentanţei Permanente a ţării noastre de la Strasbourg să contacteze de urgenţă secretariatul Comisiei de la Veneţia "pentru comunicarea exactă a informaţiilor care au determinat declaraţia Preşedintelui Comisiei de la Veneţia a Consiliului Europei, dl Gianni Buquicchio, din 7 august 2012, astfel încât autorităţile române competente să fie în măsură să ia măsurile legale care se impun".
"Fac apel la toate autorităţile şi partidele politice din România să respecte pe deplin independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la exercitarea de presiuni", a scris m