Gustările pe care mulţi oameni le consideră inofensive depăşesc adeseori raportul caloric al unei mese principale şi duc încet şi sigur la acumularea de kilograme.
La televizor, la birou, în parc, pe stadion sau în maşină, mereu există nevoia de a „ronţăi" ceva. Ciugulitul între mese nu este interzis de nutriţionişti. Ba ei chiar recomandă trei gustări pe zi, din mai multe motive: menţin glicemia la un nivel normal şi constant, asigură un nivel de energie ridicat pe toată durata zilei şi ţin sub control pofta de mâncare. Problema este că singurele alimente ce reuşesc aceste lucruri sunt fructele şi seminţele crude, dar şi acestea în cantitate mai mică de 30 de grame.
Opţiunile celor mai mulţi oameni sunt însă foarte departe de recomandările sănătoase: covrigei, sticsuri, napolitane, produse de patiserie, alune prăjite şi sărate, biscuiţi, prăjituri, turtă dulce şi batoane de ciocolată. 100 de grame de ciuguleli de acest fel au între 300 şi 600 de calorii. O masă principală, dar nu foarte abundentă, furnizează în jur de 700 de calorii. „Ronţăielile, cărora de multe ori nu le dăm importanţă, pot să aibă la fel de multe calorii ca o masă principală sau chiar mai mult", atrage atenţia profesorul doctor Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.
Ronţăielile ne destresează...
În condiţiile în care ciugulitul devine un ospăţ, este foarte probabil ca din cauza lui să se depăşească aportul zilnic recomandat de calorii. Acesta este de aproximativ 2.000 de calorii pentru femeile care fac mişcare moderat şi de 2.500 pentru bărbaţii care au activităţi fizice moderate.
Fără dubiu, cel mai mult ciugulim la serviciu, pentru că stresul este cel care „dictează" acest obicei. „Este o reacţie prin care urmărim inconştient să dobândim un confort emoţional atunci când avem o stare de nelinişte