Autorităţile au decis să intervină pe cale aeriană în incendiul ce a izbucnit la sfârşitul săptămânii trecute în pădurea din zona Borşa. Pompierii au cerut un aparat de zbor după ce tot ce au încercat la sol a fost fără rezultat. Ieri după amiază, elicopterul a efectuat nouă transporturi cu saci umpluţi cu apă, iar azi de la ora 07.00, intervenţia a fost reluată.
Incendiul de la Borşa s-a extins, ajungând la peste 65 de hectare de pădure afectate, asta în ciuda încercărilor echipelor mixte care s-au străduit zile în şir să stingă vâlvătaia. Ieri, pompierii au solicitat un elicopter al Inspectoratului General al Aviaţiei din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor pentru intervenţia aeriană, însă până seara, focul tot nu a fost stins.
VEZI CE DISTRUGERI A PROVOCAT FOCUL
Direcţia Silvică Maramureş a pus la dispoziţie 130 de saci, iar ulterior au fost aduşi alţi 2.300 de saci de către prim-comisarul Gărzii de Mediu, Călin Crişan, care au fost umpluţi cu apă şi duşi, mai apoi, la elicopter de către cetăţenii care au ajutat forţele de intervenţie. Elicopterul a efectuat ieri după amiază nouă transporturi cu saci umpluţi cu apă, fiind aruncată pe versanţi o cantitate de aproximativ 1,2 tone de apă.
Direcţia Silvică Maramureş va primi, de la colegii din Suceava, sisteme de motopompe care pot interveni eficient pe munte, în scopul lichidării focarelor. „Deocamdată nu sunt puse în pericol de flăcări locuinţe, anexe gospodăreşti sau obiective social-economice", a precizat prefectul Sorin Rednic, aflat la locul incendiului. Intervenţia, a mai spus el, este dificilă, se efectuează în pantă în unghi de 50-60 grade.
Din cauza terenuluia accidentat, echipele mixte de intervenţie s-au deplasat pe jos, în zone cu piatră şi grohotiş, pentur nu pot folosi utilaje tehnice.
Focul s-a extins la o altitudine de 1.500 metr