Coplata va fi percepută atât la consultații, investigații, cât și la spitalizarea de zi sau continuă. Sumele pleacă de la 4 lei pentru o consultație și ajung la 250 de lei pentru un RMN. Acestea variază și în funcție de gradul medicului care acordîă consultații, dar și de categoria spitalului. Taxa va fi obligatorie indiferent de tipul de asigurare de sănătate, inclusiv pentru cele facultative.
Potrivit unui proiect de hotărâre de guvern, aflat în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Sănătății, asigurații vor trebui să plătească o sumă de bani în plus atunci când beneficiază de următoarele servicii: asistenţă medicală primară asistenţă medicală ambulatorie de specialitate, inclusiv pentru recuperare, medicină fizică şi balneologieprecum şi asistenţa medicală ambulatorie complementară în fitoterapie, homeopatie, planificare familială şi acupuncturăasistenţă medicală ambulatorie de specialitate pentru specialităţile paraclinice, spitalizare de zi, dar și pentru spitalizare continuă prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază şi în pachetul facultativ
Există însă și excepții. Astfel, nu se va plăti coplată pentru spitalizare în secţiile de îngrijiri paliative și pentru anumite categorii de bolnavi internați la psihiatrie.
Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) cere însă Ministerului Sănătăţii să renunţe la intenţia de a introduce coplata la servicii şi investigaţii în cazul lor, considerând că e necesară o dezbatere serioasă pe această temă.
„Coplata pentru pacienţii cronici ar avea un impact negativ, după povara introducerii coplăţii la medicamente, ţinând cont de severitatea acestor boli şi de necesitatea internărilor repetate; De asemenea trebuie avut în vedere că în majoritatea cazurilor aceste boli sunt invalidante, care nu permit pacientului să îşi desfăşoare o activitate normală (ceea ce duce la o diminuare a veniturilor)