Peste tot unde există opoziție serioasă la gazul de șist există și un lobby puternic al Gazprom, care știe că independența Europei de importurile de gaz din Rusia înseamnă că Moscova își pierde influența.
Dincolo de emoții, cifrele arată un adevăr neplăcut ipocriziei europenilor. În Statele Unite – cea mai bine guvernată țară din lume și unde catastrofele de mediu nu-s totuși îngropate sub preș –, gazul natural e de vreo 5 ori mai ieftin decât în Europa. E cam cât costă la noi gazul „ieftin“ de producție internă, pe care aici îl dăm pe nimic, față de gazul de import de la ruși, de 4 ori mai scump. În SUA piața e liberă, concurența duce prețurile în jos, fără ca un reglementator să le țină așa artificial ca să-și „protejeze consumatorii“. Iar dacă prin 2007 americanii își făceau calcule să crească de 6 ori capacitatea de import de gaz lichefiat ca să nu intre în criză, acum noile tehnologii de exploatare a gazului de șist i-au făcut practic independenți de import. Între timp, nu s-a auzit de vreo catastrofă ecologică de proporții în SUA legată de gazul de șist, și nici de cutremure devastatoare acolo unde se folosește fracturarea hidraulică. Ba chiar dimpotrivă – problemele de mediu cu gazul sunt la puțurile vechi de 100 de ani pe care n-au știut pe vremuri cum să le închidă.
Să ne uităm acum la Europa. Fără ca europenii să facă nimic, prețurile gazului scad în Vest – noroc că gazul lichefiat care până acum ajungea în SUA trebuia și el vândut undeva. Crește oferta, scade prețul, de asta vrea și Europa să liberalizeze odată piețele de energie, consumatorul câștigă. Piața gazului, foarte rezistentă la schimbare, începe să se liberalizeze mai repede decât spera UE și decât cealaltă piață îndărătnică, a energiei electrice; iar firmele europene care făcuseră greșeala să încheie contracte pe termene prea lungi cu Rusia, l