Zilnic pe Flickr sunt uploadate aproximativ 4.500.000 de poze și cam 5.200.000 pe Instagram. Însă nu a fost întotdeauna aşa - dacă astăzi orice copil poate să facă o fotografie cu ajutorul aparatelor digitale, în urmă cu două secole, acest lucru presupunea o tehnică impecabilă şi multă aparatură costisitoare.
Joseph Nicéphore Niépce, un domn fracez cu preocupări științifice, începe să experimenteze în 1822 diferite procedee pentru copierea gravurilor obținând rezultate modeste. Vara anului 1826 îl găsește pe Niépce în casa sa de la Saint-Loup-de-Varennes pregătindu-și camera obscură pentru o noua încercare. Va alege ca suport o placă cositorită bine șlefuita iar ca material fotosensibil, nu o sa va vina sa credeți, un amestec de bitum, ceva asemănător cu asfaltul.
După o expunere de 8 ore, lucru ce a dus la iluminarea clădirilor pe ambele parți, a urmat ‘developarea’ ce consta în introducerea plăcii într-un solvent pentru a spala bitumul ce nu a fost întărit de lumina, rezultatul fiind o imagine pozitivă. S-a produs astfel geneza primei fotografii: “La cour du domaine du Gras”.
În secolul 19 imaginea va trece prin multe mâini fiind expusă pentru ultima oară în 1898 după care va fi uitata preț de vreo 50 de ani. Abia în 1952 Helmut Gernsheim, un neobosit istoric și colecționar de fotografie, va descoperi placa cositorita și îi va confirma proveniența si autenticitatea recunoscându-i lui Joseph Nicéphore Niépce rolul de prim fotograf. Imaginea va fi donata ulterior Universității din Texas, în proprietatea căreia se afla și în prezent.
Cea mai cunoscută copie este însa bazată tocmai pe această primă imagine obținuta de Kodak și este realizată de Gernsheim pe 20 martie 1952 după 11 ore de pictat cu acuarele, în încercarea sa de a reproduce cat mai fidel reflexiile date de heliografia originală.