În ciuda crizei economice mondiale, capitala Franţei continuă să fie luată cu asalt. Luna trecută, rata de ocupare a hotelurilor pariziene a atins 91%, o performanţă comparabilă cu cea de anul trecut. În 2011, 13 monumente din Paris au depăşit milionul de vizitatori, o veste bună, mai ales pentru industria de profil, dar şi pentru economia franceză în general.
Autorităţile nu au văzut însă numai partea plină a paharului, pentru că primarii din mai multe oraşe s-au plâns de cantitatea de deşeuri produsă de aceşti turişti.
Peste 13 milioane de turişti au intrat la catedrala Notre-Dame, ceva mai mult de zece milioane au urcat la basilica Sacré-Coeur, nouă milioane au vizitat galeriile muzeului Luvru şi şapte milioane au urcat în Turnul Eiffel. Aşadar, pentru turismul francez şi în particular cel parizian, veştile sunt bune.
Pe de altă parte, aglomeraţia din muzee îi obligă pe responsabili să echipeze sălile cu aparate de reglare termică şi hidrometrică, pentru a proteja operele de artă fragile.
Pe străzile Capitalei, degradările sunt şi mai vizibile. Numai pe una din străzile micuţei insule Saint-Louis, din spatele catedralei Notre-Dame, se adună zilnic patru tone de deşeuri vara, contra doar trei sute de kilograme în restul anului. Primăria Parisului, responsabilă cu partea de curăţenie îşi întăreşte dispozitivul în această perioadă. 18 măturători au fost angajaţi suplimentar pentru a curăţa locul de trei ori pe zi. Alte centre de interes, precum Trocadéro sau Montmartre sunt şi ele în atenţia serviciului de curăţenie. Ca să nu mai vorbim de celebra arteră Champs-Elysées, pe care circulă zilnic 300 de mii de pietoni şi pe care din motive de securitate antiteroristă nu există coşuri de gunoi.
Circulaţia auto şi cea a bicicliştilor are şi ea de suferit în timpul verii, pe perioada sezonului turistic. Autocarele confundă adesea locurile