La mai putin de 30 de kilometri de Iasi, sub soarele arzator din lunca Prutului, se parguie multe dintre legumele care ajung, intr-un fel sau altul, pe masa iesenilor. Fie ca este vorba despre ardei sau morcovi, patlagele, vinete sau rosii, ceapa sau varza, Petru Zamisnicu are grija sa-si pastreze statutul de cel mai mare legumicultor iesean. Cu castraveti Povestea legumicultorului Petru Zamisnicu a inceput candva, in urma cu mai bine de 20 de ani, si nu pare a avea ceva spectaculos in ea. Cu cateva cosarci de castraveti produsi la Probota, a venit cu o masina de ocazie la Iasi si si-a vandut marfa in piata de la Hala Centrala. Vanzarea a mers si, de la o sera de cateva sute de metri patrati, a ajuns acum la aproximativ 50 de hectare de teren. ”Cultiv numai in camp liber, nu mai produc in sera. Parca sunt mai naturale legumele asa”, sustine Petru Zamisnicu. Mai nou, investeste intr-un viitor depozit frigorific, care sa-i asigure mentinerea unui pret bun la vanzare. ”Acum sunt obligat sa vand tot ce recoltez, fara sa tin seama de pret. Cand voi avea depozitul, va fi altceva. Voi putea vinde eu legume in ianuarie sau februarie”, se mandreste legumicultorul. I-au furat tractorul Desi are in proprietate o gradina imensa, cu legume coapte sau doar date in parg, fermierul nu are niciun fel de paza asigurata si se bazeaza pe cinstea localnicilor. ”Cine sa vina si ce sa-mi fure? Poate ca mai vine un amarat dupa un harbuz sau o vanata, dar nu asa, sa faca jaf. Tractorul mi l-au furat de vreo doua ori, dar din gradina n-am vazut sa-mi fi furat mare lucru”, se amuza Zamisnicu. Pentru a putea munci cele 50 de hectare de gradina, fermierul si-a cumparat de-a lungul timpului doua tractorase, o semanatoare, o prasitoare si un sistem de irigatii. Mai nou, este mandru de o masinarie care, atasata la tractor, ii scoate cu acuratete morcovii din pamant. ”Daca nu-mi erau afectati a