În acest an, Direcţia Silvică a valorificat peste 20 de tone de plante medicinale şi alte câteva sute de tone de fructe de pădure
Florile de tei, sunătoarea şi alte plante recoltate în această vară prin intermediul Direcţiei Silvice Focşani sunt vândute agenţilor economici români care au în obiectul de activitate achiziţia, prelucrarea şi comercializarea plantelor medicinale.
Astfel, instituţia care administrează suprafeţele de pădure din judeţ a organizat în mai multe rânduri licitaţii pentru vânzarea plantelor medicinale, în stare uscată. Este vorba despre 16 tone de flori de tei şi patru tone de sunătoare.
Plantele au fost recoltate de cetăţeni, din suprafeţele deţinute de Romsilva şi apoi achiziţionate contracost de Direcţia Silvică, care la rândul ei le valorifică pe piaţa internă.
„Noi cumpărăm plantele la un preţ pe care îl convenim cu cei care le recoltează, iar înainte de a le vinde mai departe le condiţionăm şi le ambalăm, lucru care presupune nişte costuri. Profitul nostru este undeva la 15%. Tot deranjul înseamnă câteva mii de lei, dar pic cu pic se adună", spune inginerul Titi Olteanu, purtător de cuvânt al Direcţiei Silvice Focşani.
Reprezentanţii Direcţiei Silvice precizează că plantele medicinale ajung la firme de profil din ţară din industria farmaceutică, dar iau şi calea străinătăţii, întorcându-se apoi în ţară sub formă de produse finite.
Silvicultorii ne-au declarat că pe lângă plantele medicinale, foarte căutate sunt şi fructele de pădure, care sunt vândute exclusiv pe piaţa externă.
În acest an, Direcţia Silvică Focşani a exportat tone de cătină, măceşe şi coacăze în Spania, Franţa şi Germania.
Străinii oferă între 650 şi 11000 de euro pe tona de fructe de pădure, cea mai scumpă din acest punct de vedere fiind cătina.
Fructele de pădure sunt aduse la centrul de la Panciu gata sortate, apoi