Adunate cu multă migală, bobiţă cu bobiţă, aromele din munţii Sucevei sunt o afacere de câteva sute de mii de euro anual. O bună parte din aceşti bani ajung în buzunarele celor care „ară” pădurile şi se chinuie pentru a strânge câte o găletuşă de afine, zmeură şi, mai spre toamnă, măceşe.
Adunate de prin diferite colţuri ale judeţului, fructele de pădure sunt transportate la Sadova, iar aici sunt prelucrate şi trimise în străinătate. Pentru a beneficia de zmeura şi afinele din Suceava, străinii plătesc între 1.800 şi 2.600 de euro la tonă, în funcţie de fructele de pădure pe care le achiziţionează, de ambalajele în care este livrată marfa şi de materialele folosite pentru aceste ambalaje.
Sadova, locul unde fructele de pădure sunt pregătite pentru străinătate
De aproape 45 de ani, Sadova este locul unde fructele de pădure din munţii noştri sunt adunate, pregătite şi apoi trimise peste hotare. Străinii au reuşit să găsească secretul pentru a scoate tot ce e mai bun din zmeura, afinele şi măceşele care cresc din belşug prin lăstărişul şi pe versanţii de la noi. Iar ca dovadă că afacerea lor merge foarte bine este interesul pe care-l manifestă an de an, când se prezintă la licitaţii pentru a cumpăra cele 150-200 de tone de fructe de pădure. Iar preţurile care se oferă, chiar dacă nu sunt dintre cele mai mari, reuşesc să motiveze în fiecare vară şi toamnă sute de oameni din zona de munte. Este o activitate pe care o pot face şi cei mai mici membri ai unei familii, astfel încât câştigul unei zile de muncă nu este de neglijat.
Până să ajungă la Centrul de Prelucrare a Fructelor de Pădure de la Sadova, din cadrul Direcţiei Silvice Suceava, zmeura, afinele şi măceşele au de parcurs un drum destul de lung. Mai întâi, „furnicile” care bat cărările de munte le adună bobiţă cu bobiţă, apoi le transportă la cel mai apropiat centru de colecta