Un blog afiliat publicației „The Economist” publică o analiză despre sistemul românesc de învățământ, sub titlul „Scoate școala românească tâmpiți?”.
„Unul din doi tineri a picat, anul acesta, examenul de bacalaureat în România, după 12 ani de studii. Asta înseamnă că peste 100.000 de tineri ar putea îngroșa rândurile șomerilor, afectând economia și așa destul de fragilă a țării”, așa încep jurnaliștii britanici articolul.
„Cei care promovează examenul de bacalureat au două opțiuni: să emigreze și să meargă să studieze la universitățile de top din Occident (dacă își pot permite) sau să rămână în țară și să se confrunte cu un sistem de educație slab. O mare parte dintre acești tineri inteligenți care emigrează pentru a primi o educație mai bună nu se mai întorc în țară după absolvire, se angajează în străinătate și trăiesc ca imigranți pentru restul vieții lor.
Fenomenul exodului de creiere a luat amploare în România din momentul aderării la Uniunea Europeană. Taxele școlare e au fost reduse semnificativ pentru studenții români și permisele de muncă au putut fi obținute mai ușor. Emigranții care se întorc în România după absolvire și se angajează sunt, de obicei, supra-calificați în comparație cu alți colegi de același nivel. Salariul lor este însă sub așteptările lor, așa că unii dintre ei se întorc în cele din urmă în Vest”, se arată în analiza The Economist, care semnalează însă și plusurile sistemului.
„Paradoxal, România este și țara unde se nasc unele dintre cele mai strălucite minți din lume. Aici, numărul copiilor supradotați este de două ori mai mare decat media la nivel mondial. În iulie, țara s-a clasat pe primul loc în Europa la Olimpiada Internațională de Matematicaă și pe locul 10 din 100 de țări din întreaga lume. Unii dintre cei mai temuți hackeri din lume sunt români. Corporații precum Microsoft au o comunitate mare de români print