Băncile americane încearcă să-şi limiteze activitatea în zona euro, pe fondul speculaţiilor privind colapsul acesteia în următorii doi ani, potrivit Financial Times citat de RBC Daily.
Criza zonei euro a ajuns la un nivel alarmant şi lumea afacerilor din SUA doreşte să se pună la adăpost, protejându-şi din punct de vedere juridic investiţiile făcute în Uniunea Europeană.
Unele bănci americane au început deja să-şi lichideze liniile de credit în ţările din zona euro.Astfel, banca Morgan Stanley i-a cerut Ministerului italian de Finanţe returnarea a 2,57 miliarde de euro.
Instituţiile financiare de pe Wall Street îşi reduc operaţiunile de creditare în ţările UE, temându-se că acestea vor ajunge să înapoieze creditele nu în euro, ci în drahme sau pesetas.
După Grecia şi situaţia economică a Spaniei se deteriorează din ce în ce mai tare, ceea ce ar putea forţa autorităţile de la Madrid să reconsidere moneda naţională. Bancherii americani iau în considerare deja diverse opţiuni pentru recuperarea investiţiilor lor în euro, fie prin procese, fie prin acorduri civile.
Singurele ţări care sunt încrezătoare că zona euro va supravieţui crizei sunt Germania şi Franţa. Cu toate acestea, şi băncile germane se pregătesc pentru cel mai sumbru deznodământ. Directorul financiar al Deutsche Bank, cea mai mare bancă din Germania, a subliniat că soarta monedei unice nu a fost niciodată atât de nesigură.
Băncile din SUA, potrivit ziarului amintit, vor să-şi încadreze toate contractele de împrumut încheiate cu firme din Europa în legislaţia financiară britanică, ceea ce le-ar putea proteja investiţiile în cazul unui colaps al zonei euro.
SURSA: Agerpres