Câte 300 de pensionari, asigurați sau membrii de familie ai acestora, au murit lunar, de la începutul acestui an și până în prezent. Cel puțin așa reiese din statistica întocmită la nivelul Casei Județene de Pensii (CJP), care a acordat până acum, în total, 1.894 ajutoare de deces, valoarea acestora ridicându-se la suma de 3.944.294 lei.
Cuantumul ajutorului de deces pentru anul 2012 este de 2.117 lei în cazul decesului asiguratului sau pensionarului, și 1.059 lei în cazul decesului unui membru de familie al acestora. „Potrivit prevederilor articolului 125 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, ajutorul de deces se acordă unei singure persoane, care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă. Dovada prevăzută anterior se poate face prin orice mijloc de probă admis de lege. Cuantumul ajutorului de deces se stabileşte anual, prin legea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nu poate fi mai mic decât valoarea câştigului salarial mediu brut”, a declarat Cornelia Cotea, purtătorul de cuvânt al CJP.
Legislația în vigoare prevede că asiguratul în sistemul public de pensii publice și pensionarul beneficiază de ajutor de deces și în cazul decesului unui membru de familie care nu era asigurat sau pensionar până la data decesului. Membrii de familie sunt considerați soțul, copiii proprii, cei adoptaţi, copiii aflaţi în plasament familial sau cei încredinţaţi spre creştere şi educare familiei, în vârstă de până la 18 ani sau, dacă îşi continuă studiile, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani, precum şi copiii incapabili de muncă, indiferent de vârstă, dacă şi-au pierdut capacitatea de muncă înaintea vârstelor menţionate. Tot membrii de fami