Săptămâna trecută, agricultori din mai multe raioane au organizat un protest contra politicii Guvernului în domeniu. Pentru a da senzaţia de amploare evenimentului, protestatarii au ieşit la manifestaţie cu tehnica agricolă.
Agricultorii sunt nemulţumiţi mai ales de recenta majorare a taxei pe valoarea adăugată (TVA), de la 8% la 20 %. Dar mai sunt şi alte probleme.
De la 1991 încoace s-a tot vorbit mult despre agricultură, despre ţăran ca temelia statului, dar n-a urmat nimic concret. Impozitele rămân exorbitante, statul nu investeşte practic nimic, dar pretinde de la agricultori impozite. Ţăranii care se încăpăţânează încă să facă agricultură se împrumută de la bănci an de an şi speră într-o minune: că va veni un an bun, cu precipitaţii, va fi roadă şi îşi vor putea achita, dacă nu toate, cel puţin o parte din datorii.
Oamenii au pus în gaj case, maşini şi tot ce au de preţ. Cei care au făcut agricultură ca mari şefi pe timpul sovietic au anumite rezerve financiare şi sunt mai prudenţi: nu seamănă decât ceea ce ştiu că ar rodi şi e cerut pe piaţă, în rest lasă pământul în paragină.
Falimentul şi ratele la bancă nu sunt un pericol pentru ei. Ceilalţi, care se îndeletnicesc în continuare cu agricultura pentru că altceva nu ştiu şi nu-şi imaginează să facă, se împotmolesc din ce în ce mai mult în datorii.
Premierul Filat s-a grăbit să numească manifestaţia agricultorilor un protest al milionarilor şi a atenţionat că în spate ar fi interese politice.
Exact ca şi Voronin pe vremuri, care vedea în orice protest o grupare de afacerişti sau politicieni care îşi urmează agenda meschină. Problema există şi e foarte serioasă. Agricultorii sunt îndreptăţiţi să aştepte de la Guvernul AIE 2 o îmbunătăţire în domeniu. Filat declara foarte înflăcărat la un post TV în 2009, criticând politica PCRM în agricultură, că 250 de milioane de lei p