"Avem o tara. Cine vrea sa o cumpere?" Prinsa in valtoarea crizei, cu o clasa politica slaba, macinata de lupte interne, Romania a fost scoasa la mezat. Cel putin asta sustin analistii citati de DailyBusiness.ro, care afirma ca presiunile tot mai puternice, exercitate de FMI pentru privatizarea firmelor de stat, denota faptul ca misteriosul "Plan Hercule", de "salvare" a Romaniei si Bulgariei, a inceput sa fie pus in practica.
In negocierile din aceste zile, de la Bucuresti, expertii Fondului s-au aratat nemultumiti de intarzierea procesului de privatizare la Tarom si CFR Marfa.
La CFR Marfa, trebuia ca anuntul de vanzare de actiuni sa fie publicat pana la mijlocul lunii iunie. Nu s-a intamplat asa, cum nici listarea la bursa a Tarom, prevazuta pana la inceputul lunii iulie, nu a avut loc. Calendarul a fost intarziat pana in luna noiembrie.
Potrivit expertilor, in conditiile in care bugetul statului este in pioneze, iar Fondul Monetar International a inceput sa isi recupere cei 12,95 miliarde de euro acordati Romaniei, este de asteptat ca la finalul misiunii de la Bucuresti, olandezul Erik Jan de Vrijer sa puna piciorul in prag.
Astfel, nu este exclus ca in urmatoarele zile sa aflam detalii despre un nou calendar de privatizari, care sa includa vanzarea rapida, in acest an, a mai multor firme de stat, ceea ce pentru unii analisti ar insemna "o sinucidere economica".
FMI vrea privatizarea companiilor Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz, Transgaz, Oltchim, Tarom si CFR Marfa. Pe lista ar putea fi incluse, mai repede decat era prevazut, si Posta Romana, Complexul Energetic Hunedoara, Complexul Energetic Oltenia si Elcen Bucuresti.
"Sectorul energetic, agricultura, resursele naturale nu ar trebui vandute. Spun asta de ani de zile. Intre timp, insa, cu complicitatea politicienilor si FMI, ne-am scos