"Nu ar fi mai simplu pentru guvern sa dizolve poporul si sa aleaga altul?", sugera odata Bertolt Brecht. Aceasta este, in fond, solutia aleasa de coalitia de guvernare USL, de centru-stanga, aflata la putere la Bucuresti, scrie Le Figaro. La o saptamana dupa esecul referendumului care viza destituirea presedintelui de centru-dreapta Traian Basescu, USL refuza sa ingroape securea razboiului. Din contra, situatia politica tulbure s-a amplificat pana la punctul in care ministrul de Interne Ioan Rus a preferat luni sa arunce manusa invocand presiuni "inacceptabile".
Hotarata sa-l debarce pe seful statului in ciuda avertismentelor Uniunii Europene, care a denuntat violari ale statului de drept, coalitia de guvernare contesta acum validitatea listelor electorale. In 29 iulie, peste 86% dintre votanti s-au pronuntat pentru plecarea presedintelui Basescu, dar rata de participare nu a fost decat de 46%. Jucator inabil, guvernul spune acum ca pragul de participare necesar pentru validarea referendumului (peste 50%) a fost atins daca se iau in calcul datele provizorii ale recensamantului efectuat anul trecut, si nu listele electorale oficiale.
Se incearca acum "reinventarea listelor electorale", dupa cum spune eurodeputatul PDL Cristian Preda. In tara lui Eugene Ionesco, absurdul nu mai ucide - Ioan Rus, membru al USL, se afla in centrul polemicii. In 24 iulie, el certificase ca listele fusesera actualizate cu mai putin de trei saptamani inaintea referendumului. Doar ca, joi, ministerul sau a transmis Curtii Constitutionale o alta nota, mai alambicata, in care spunea ca nu poate garanta exactitatea acestor liste.
Ioan Rus, care spune ca este un "om cinstit", a explicat luni ca a demisionat pentru a-si salva onoarea, amenintat de "critici si presiuni" din toate partile. Ministrul l-a citat explicit pe Traian Basescu, care a acuzat fraude, dar si