Criza politică (şi implicit economică) în care USL a aruncat România ca urmare a suspendării preşedintelui Traian Băsescu a început să-şi producă efecte chiar asupra formaţiunii care a declanşat-o, odată cu demisia din funcţia de ministru de Interne a lui Ioan Rus. Cunoscut ca un reformator al PSD pe vremea tandemului Iliescu/Năstase şi ca lider al aşa-numitului "grup de la Cluj", Ioan Rus a declanşat ieri prima remaniere a Guvernului Ponta. Nu una semnificativă, dar este primul semn al apariţiei disensiunilor în cadrul USL.
Şi nu atât demisia lui Rus a atras ieri atenţia, cât mai ales declaraţia acestuia: "Asupra mea şi a Ministerului Administraţiei şi Internelor s-au exercitat nenumărate presiuni, nenumărate aprecieri, nenumărate discuţii de către politicieni români, începând cu Traian Băsescu şi continuând cu Crin Antonescu". Că Traian Băsescu s-a pronunţat în nenumărate rânduri asupra demisiei lui Ioan Rus, ca urmare a scandalului declanşat de listele electorale permanente de la referendum şi a "mini-recensământului" decis zilele trecute se ştie foarte bine. Demisionarul ministru al Internelor nu a precizat, însă, în ce au constat presiunile venite din partea preşedintelui interimar, Crin Antonescu, însă simplul fapt că acesta a fost menţionat spune multe.
Întreg scandalul a căpătat o cu totul altă conotaţie după ce, ieri, Curtea Constituţională a României a lămurit lucrurile, precizând că nu a solicitat actualizarea listelor electorale, aşa cum se înţelesese prima dată, ci doar listele în baza cărora a avut loc referendumul din 29 iulie. Ceea ce este cu totul şi cu totul altceva. Interpretarea greşită a solicitării Curţii a fost cauzată inclusiv de CCR, amplificată apoi de premierul Victor Ponta, astfel încât se ajunsese inclusiv la ideea scoaterii de pe liste a românilor din străinătate şi a efectuării unor recensământuri locale, în f