Generalul Gheorghe Rotaru, numit marţi în funcţia de consilier prezidenţial al preşedintelui interimar Crin Antonescu, la conducerea Departamentului de Siguranţă Naţională, a lucrat înainte de 1989 în comerţul extern cu armament, atent supravegheat de DIE şi de Securitate. În anii 2000, timp de 6 ani, a condus serviciul secret al Armatei.
Rotaru, 64 de ani, a condus între 1999 şi 2005 Direcţia de Informaţii a Armatei. În această perioadă, mai exact în 2006, numele său a apărut în scandalul documentelor care arătau că preşedintele Traian Băsescu ar fi colaborat cu serviciul de contrainformaţii militare în perioada 1973-1976, când a studiat la Institutul de Marină din Constanţa. În arhivele DIA au fost găsite date care dovedeau această colaborare, care nu a continuat după terminarea studiilor, iar Băsescu nu a primit nume de cod.
Atunci, Traian Băsescu a acuzat că serviciul secret al Armatei s-a implicat în campania electorală din 2004, pentru că generalul Rotaru, şeful acestui serviciu, a cerut verificări în arhivele instituţiei, în anul respectiv, pentru a găsi informaţii despre colaborarea lui Traian Băsescu cu Securitatea.
Documentele au fost făcute publice în 2006 de Grupul de Investigaţii Politice condus de Mugur Ciuvică. Conform documentelor publicate, verificările au fost cerute de Gheorghe Rotaru în urma unei solicitări a Judecătoriei Sectorului 2, care judeca un dosar în care Traian Băsescu îi dăduse în judecată pe Mugur Ciuvică şi pe Maxim Bădin.
Gheorghe Rotaru are o experienţă bogată în spionajul şi contraspionajul militar. El a lucrat, înainte de 1989, în cadrul Întreprinderii de Comerţ Exterior Romtehnica, cea care se ocupa de operaţiunile externe cu armament şi tehnică militară. Instituţia, ca orice ICE, lucra sub coordonarea Direcţiei de Informaţii Externe (DIE).
Până în 1984, Rotaru a activat ca ofiţer de transmisiu