Sarea de bucătărie (clorura de sodiu, NaCl) este un aliment indispensabil organismului, contribuind la menţinerea volumului lichidelor extracelulare. Doza optimă este de 5g/zi, considerând inclusiv sarea ascunsă în diferitele alimente, pentru că există sare până şi în fructe. Sarea este bogată în oligoelemente şi săruri minerale: calciu, magneziu, potasiu, iod şi fluor. Este recomandat să se consume sare îmbogăţită cu iod pentru a preveni tulburările de funcţionare a glandei tiroide. Sarea de mare este săracă în iod, pentru că acesta se evaporă în cursul procesului de cristalizare. 1 g de sare de bucătărie conţine 400 mg de sodiu.
Ierburile şi condimentele reprezintă un capitol special al alimentaţiei, pentru că se folosesc în cantităţi mici, au valoare calorică scăzută şi pot îmbunătăţi sau chiar schimba gustul unui produs, făcându-l delicios. A avea o alimentaţie echilibrată presupune să consumăm mâncare gustoasă, care să ne facă plăcere din toate punctele de vedere, iar condimentele şi ierburile aromate pot înlocui cu succes sarea şi uleiul din bucătărie. În plus, unele dintre ele au şi proprietăţi medicinale.
Usturoiul
Usturoiul este o plantă miraculoasă, cu proprietăţi de diminuare a riscurilor cardio-vasculare, scade nivelul LDL-colesterol şi creşte HDL-colesterol, scade cantitatea de lipide din sânge, fluidifică sângele şi scade aterogeneza, reduce tensiunea sangvină. De asemenea, are proprietăţi antifungice, antibacteriene şi antivirale, fiind folosit în tratamentul infecţiilor, gripei, herpesului, candidozei şi chiar în intoxicaţiile alimentare cu salmonela. Usturoiul determină eliberarea de oxid nitric în sânge, ca şi medicamentul Viagra, ceea ce are ca rezultat creşterea fluxului de sânge în penis şi îmbunătăţirea erecţiei.
Ceapă
Ceapa este bogată în quercetină, fitonutrient antioxidant prezent şi în mere şi ceai, rata de abs