Ministerul de Finanţe a împrumutat ieri 700 milioane de lei (150 mil. euro), reuşind să atragă întreaga sumă vizată la licitaţia pentru vânzare de certificate de trezorerie cu maturitate de 12 luni, dar randamentul mediu a crescut uşor la 5,66% pe an. Ofertele băncilor au însumat 1,3 miliarde lei.
La precedenta licitaţie pentru certificate de trezorerie cu scadenţa apropiată, respectiv 11 luni, Finanţele au împrumutat tot 700 milioane lei, la un randament de 5,53% pe an.
Costul la care statul se împrumută de la bănci scăzuse în primele luni din acest an pe fondul îmbunătăţirii lichidităţii de pe piaţă, iar Trezoreria şi-a asigurat un surplus de lichiditate confortabil în acea perioadă.
Trendul de scădere a randamentelor s-a oprit în luna mai, când banca centrală a decis să întrerupă ciclul de reducere a ratei de politică monetară din cauza schimbărilor politice care s-au suprapus cu intensificarea temerilor investitorilor cu privire la viitorul zonei euro.
Datorită surplusului acumulat la începuutul anului, Finanţele au respins mai multe licitaţii de titluri de stat sau a împrumutat mai puţin decât îşi propusese iniţial în ultima perioadă.
Spre exemplu, suma împrumutată în luna iunie a fost de 1,57 miliarde de lei, în condiţiile în care iniţial fuseseră programate licitaţii cu titluri în valoare de 2,25 miliarde lei.
Ministerul de Finanţe a programat pentru august vânzarea de titluri de stat pe piaţa internă de 2,5 miliarde de lei, cea mai mare parte din sumă fiind planificată să fie atrasă prin certificate de trezorerie. Următoarea licitaţie se va derula joi, pentru obligaţiuni la doi ani în valoare de 400 milioane lei.
Ministerul Finanţelor a atras în acest an 38 miliarde de lei pe piaţa locală. La această sumă se adaugă împrumuturi de 2,25 miliarde dolari prin emisiuni de titluri pe piaţa din St