Cea mai mare parte a fundamentelor economice rămân solide şi sprijină cursul de schimb, însă este posibil să vedem o volatilitate mai pronunţată a cotaţiilor decât am fost obişnuiţi în ultimii câţiva ani de zile, afirmă Cristian Popa, viceguvernator al BNR.
El a amintit de existenţa tensiunilor politice în România care determină anumite modificări ale cursului, dar şi de presiunile care vin în special din mediul extern, unde aversiunea faţă de risc a investitorilor este determinată de ce se întâmplă la nivelul zonei euro. O altă problemă este legată de Grecia şi de proximitatea geografică a României de această ţară.
Viceguvernatorul BNR a arătat că până în prezent s-au înregistrat ieşiri de capitaluri nete din România, unul dintre semnalele acestor ieşiri fiind reducerea însemnată a deţinerilor de titluri de stat de către nerezidenţi. "Este foarte important ca aceste ieşiri să fie compensate de intrări de capital unde miza principală, nerealizată până în prezent, este atragerea eficientă, utilizarea de fonduri europene. Aceasta ar fi marea şansă pentru finanţări în România. Sperăm într-un efort cu efecte mai vizibile în atragerea acestor fonduri europene".
BNR este în continuare preocupată de posibila amplificare a dezintermedierii financiare în privinţa grupurilor bancare principale din Europa şi nu doreşte o dezintermediere prea rapidă sau excesivă, potrivit lui Popa. "Nu excludem o dezintermediere. Ce nu dorim să aibă loc este o dezintermediere prea rapidă sau excesivă".
Popa a arătat că nu se observă o reducere bruscă a împrumuturilor de la băncile-mamă către subsidiarele din România, liniile de credit mamă-fiică scăzând până acum cu cinci puncte procentuale.
Temerile lui Cristian Popa, viceguvernator al BNR
@ Suntem în continuare preocupaţi de posibila amplificare a dezintermedierii financiare în privinţa grupur