Preşedintele Comisiei de la Veneţia Gianni Buquicchio a avertizat astăzi că presiunile acuzate de Curtea Constituţională în mod repetat sunt grave, inadmisibile şi a cerut politicienilor români să se abţină de la orice fel de astfel de acţiuni.
"Este un principiu general al statului de drept că presiunea asupra oricărei instanţe, fie constituţională sau obişnuită, în scopul de a influenţa deciziile sale este INADMISIBILĂ. În ultimii ani, Comisia de la Veneţia a mai fost uneori nevoită să intervină, pentru a proteja independenţa unei instanţe constituţionale într-o democraţie nouă. Este surprinzător pentru mine, şi chiar şocant, că, pentru a doua oară într-o perioadă scurtă de timp, Curtea Constituţională a unui stat membru al Consiliului Europei şi al Uniunii Europeane se simte obligată să apeleze la Comisia de la Veneţia, pentru a-şi proteja de independenţă", se arată într-o declaraţie a preşedintelui Comisiei de la Veneţia, publicată astăzi, pe site-ul instituţiei.
"Fac apel la toate autorităţile de stat şi la partidele politice din România să respecte în totalitate independenţa Curţii Constituţionale şi să se abţină de la exercitarea oricărei presiuni. În ceea ce priveşte ameninţările individuale la adresa unor judecători, mă aştept ca autorităţile române să protejeze magistraţii în cauză şi familiile lor şi să ia toate măsurile pentru a aduce autorii unor astfel de ameninţări în faţa justiţiei", se mai arată în aceeaşi avertizare.
Comisia de la Veneţia este grupul consultativ al Consiliului Europei, este formată din din experţi independenţi în domeniul legislaţiei constituţionale şi a fost creată la începutul anilor 90, după căderea Zidului Berlinului, într-un moment în care blocul ţărilor din Europa Centrală şi de Est avea nevoie urgent de asistenţă în materie de legi constituţionale.