Leul a reusit sa se aprecieze semnificativ in raport cu euro, pentru a doua zi la rand, Banca Nationala a Romaniei anuntand, marti, un curs oficial de 4,5378 lei/unitate.
Astfel, leul a mai castigat 0,79 la suta in fata monedei unice europene, dupa ce guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, a anuntat, luni, ca va limita suma imprumutata bancilor comerciale la cel mult 6 miliarde de lei.
Moneda nationala s-a apreciat masiv si in fata dolarului american, cu 1,12 procente in comparatie cu ziua precedenta, ajungandu-se la un curs oficial de 3,6582 lei/unitate.
Francul elvetian s-a depreciat usor, pana la 3,7771 lei/unitate, de la 3,8077 lei/unitate.
In acelasi interval de timp, pretul aurului a coborat de la 191,0915 lei/gram pana la 189,7182 lei/gram.
Potrivit economistului-sef al Volksbank, Melania Hancila, acest lucru va majora usor dobanzile interbancare pe termen scurt si va reduce presiunile pe curs.
Totusi, avand in vedere continuarea tensiunilor politice, analistii ING estimeaza ca aceste aprecieri ale monedei nationale in raport cu euro sunt trecatoare.
Astfel, pentru finalul acestui an, ING a revizuit in urcarea estimearea cursului de schimb, asteptandu-se la un nivel de 4,85 lei/euro. In plus, banca nu exclude posibilitatea atingerii pragului de 5 lei/unitate, cel putin temporar.
BNR limiteaza suma cu care imprumuta bancile - Se vor scumpi creditele in lei?
Analistii nu prevad, insa, o stabilizare a situatiei cursului, avand in vedere problemele de ordin politic. "Tensiunile politice au escaladat semnificativ si nu vedem finalizarea lor pe termen scurt, economia tarii fiind pe un drum periculos", au spus analistii ING.
Din cauza intamplarilor recente, scenariile ING indica o criza a balantei de plati pe termen lung, pe masura ce stresul