Mai multi parlamentari britanici au acuzat autoritatile de reglementare din SUA ca duc o campanie impotriva centrului financiar londonez, City of London, iar anchetarea bancii britanice Standard Chartered vizeaza slabirea rivalului Wall Street.
John Mann, membru al Partidului Laburist si al comisiei pentru verificarea Trezoreriei, sustine ca a detectat "o directie antibritanica tot mai puternica a autoritatilor de reglementare si politicienilor din SUA", care s-ar putea sa fi fost influentati de dorinta de a impinge o parte din afacerile din City of London spre Wall Street.
In opinia laburistului, citat de Financial Times, autoritatile americane vor cu tot dinadinsul sa preia controlul, mizele fiind foarte ridicate.
La randul sau, primarul conservator al Londrei, Boris Johnson, a spus ca autoritatile britanice "trebuie sa fie atente ca dorinta de a elimina incalcarea regulilor sa nu devina scuza pentru protectionism si un atac cointeresat asupra statutului Londrei de centru financiar de frunte la nivel global".
Ingrijorarea este in crestere in randul parlamentarilor britanici referitor la numarul mare de stiri negative in presa internationala privind implicarea Barclays in scandalul Libor, spalarea de bani de la HSBC, iar acum Standard Chartered.
Banca Standard Chartered a fost sustinuta si de alti parlamentari britanici, nemultumiti de modul in care au actionat autoritatile de reglementare din SUA.
Chiar si guvernatorul Bancii Angliei, sir Mervyn King, a pus sub semnul intrebarii abordarea autoritatii de reglementare americane, care a acuzat Standard Chartered ca a incalcat legile SUA prin tranzactii de 250 de miliarde de dolari legate de Iran.
Standard Chartered a ascuns tranzactii de 250 miliarde de dolari cu Iranul
Banca Standard Chartered a intrat in atentia autoritati