Publicaţia britanică The Guardian a identificat o parte din persoanele vinovate de declanşarea celei mai grave crize financiare şi economice de după cel de-Al Doilea Război Mondial. Mulţi dintre aceştia s-au retras de pe scena publică, cu câştiguri frumoase, însă niciunul, fie el politician sau bancher de top, după cinci ani de criză nu a fost pedepsit.
1. Alan Greenspan, preşedintele Rezervelor Federale din SUA între anii 1987 şi 2006
Greenspan a devenit preşedintele Rezervei Federale la timp pentru a salva economia globală de la un dezastru complet după colapsul bursei din 1987. El s-a aflat la conducerea Fed în anii de boom economic din '90 şi a ghidat economia americană şi după atacurile din 11 septembrie, fiind supranumit "maestrul". Politicile lui Greenspan s-au axat pe dobânzile foarte scăzute şi pe opoziţia la reglementarea pieţei derivativelor. În prezent, se consideră că acestea sunt răspunzătoare pentru declanşarea crizei din sectorul bancar. Sub mandatul lui Greenspan piaţa derivativelor a ajuns la 500.000 miliarde dolari, cu toate că investitorul american Warren Buffett a avertizat că instrumentele derivate sunt "arme financiare de distrugere în masă". Dobânzile scăzute au încurajat americanii să se îndatoreze pentru a-şi cumpăra locuinţe, chiar dacă aceştia nu aveau economii, venituri sau perspective de angajare.
După ce a părăsit conducerea Fed în 2006, Greenspan s-a alăturat companiei PIMCO, cel mai mare fond de obligaţiuni din lume, în calitate de consultant. Co-fondatorul companiei, Bill Gross, a menţionat că Greenspan a ajutat firma să câştige miliarde de dolari în rolul său de consultant. Greenspan a oferit servicii de consultanţă şi instituţiei Deutsche Bank şi fondului de hedging al miliardarului John Paulson.
2. Mervyn King, guvernatorul Băncii Centrale a Angliei
King a avut o reacţie întârziată la criza financiar