"Pfizer" Inc., cel mai mare producător de medicamente din lume, a acceptat să plătească 60,2 milioane de dolari ca să pună capăt pe cale amiabilă unor cazuri privind darea de mită, conform autorităţilor din Statele Unite. Compania americană a ajuns la o înţelegere atât cu Departamentul de Justiţie, cât şi cu autoritatea pieţei de capital din SUA - Securities & Exchange Commission (SEC).
Compania a fost acuzată de mituirea unor medici, administratori de spitale şi oficiali guvernamentali din ţări din Europa de Est, Asia şi Orientul Mijlociu, timp de peste zece ani, până în 2006. Scopul acestor plăţi ilegale a fost prescrierea, respectiv promovarea produselor "Pfizer".
Autorităţile americane au descoperit că grupul farmaceutic a răsplătit medici din China cu telefoane mobile şi seturi de ceai, iar medicii croaţi au primit bani cash şi au călătorit în străinătate pe banii companiei, potrivit documentelor depuse în instanţă. În plus, autorităţile americane au arătat că mai multe divizii "Pfizer" au încercat să ascundă neregulile prin înregistrarea acestor plăţi drept cheltuieli legitime, precum instruirea angajaţilor, cheltuieli de transport sau divertisment.
Compania a acceptat să plătească o amendă de 15 milioane de dolari şi să returneze profiturile obţinute ilicit. Acordul cu autorităţile SUA nu presupune admiterea sau respingerea acuzaţiilor.
"Pfizer" a informat că acuzaţiile nu au indicat că managementul din Statele Unite ar fi ştiut de practicile ilicite din alte ţări sau că le-ar fi aprobat. Reprezentanţii companiei şi cei ai Departamentului de Justiţie din SUA au declarat că grupul farmaceutic colaborează cu guvernul american încă din 2004, raportând atât neregulile efectuate de propriii angajaţi, cât şi practicile de marketing ale industriei farmaceutice pe plan internaţional.
Departamentul Justiţiei a precizat că "Pfizer" a benef