Apelativul “papagal” îşi schimbă sensul la 180 de grade şi se poate transforma în compliment, după ce noi studii dovedesc inteligenţa acestor păsări.
Papagalii pot găsi hrana atât urmărind indiciile oferite de cercetători cu privire la locaţia acesteia, dar şi în absenţa acestor indicii, o abilitate care ţine de inteligenţă şi era considerată ca fiind caracteristică doar oamenilor şi celorlalte primate mari, conform unui nou studiu, transmite LiveScience. În cadrul unui nou studiu, cercetătorii au testat inteligenţa papagalilor africani gri scuturând atât cutii goale, cât şi cutii în care se afla hrană, astfel încât păsările să poată auzi hrana lovindu-se de pereţii cutiei. Pentru a ajunge la hrană, papagalii trebuiau să înţeleagă faptul că lipsa oricărui zgomot însemna şi absenţa hranei. Această abilitate cognitivă începe să fie manifestă la copiii abia în jurul vârstei de 3 ani.
“Rezultatele studiului indică faptul că papagalii africani gri au un anumit nivel de înţelegere a cauzalităţii şi se pot folosi de această capacitate pentru a explora mediul,” a comentat .Christian Schloegl, cercetător la Universitatea din Viena, potriit Agerpres. În cadrul studiului, papagalii au fost puşi în faţa a două cutii opace, una dintre ele conţinând nişte nuci, în timp ce cea de-a doua a fost lăsată goală. Apoi, cercetătorii au scuturat ambele cutii, astfel încât papagalii să poată auzi nucile din interiorul uneia dintre ele.
Papagalii au identificat de fiecare dată cutia cu nuci, asociind zgomotul produs cu existenţa hranei. Rezultatele acestui experiment au fost prezentate pe larg în ultimul număr al revistei Proceedings of the Royal Society B. “Cea mai importantă concluzie este că inteligenţa superioară nu este unică în natură. Capacităţi cognitive comparabile au evoluat de mai multe ori şi la specii foarte diferite, aşa cum ar fi primatele, păsările s