IAŞI. Printr-o circulară trimisă de la cabinetul primarul Gheorghe Nichita, se precizează că punerea în imposibilitate a suspendării preşedintelui Traian Băsescu a fost pregătită din timp.
Artizanii care au pus la punct un astfel de plan au fost „miniştrii din fruntea Ministerului Administraţiei şi Internelor din ultimii 4 ani”. Potrivit aceluiaşi document, „în anul 2009, PDL şi premierul Emil Boc au modificat intenţionat legea referendumului, introducând pragul de validare de 50 la sută din numărul total de alegători iar, în pralel, MAI, prin Direcţia pentru Evidenţa Populaţiei, nu a întreprins niciun demers pentru actualizarea listelor electorale permanente, drept pentru care pe aceste liste apare un număr nereal de persoane care contribuie la formarea cvorumului legal”.
Oficial, municipiul Iaşi are o populaţie de 344.936 locuitori. Recensământul efectuat în toamna anului 2011 arată însă că populaţia reală este de 289.541 persoane, din care 263.410 populaţia stabilă. La referendumul din 29 iulie au votat în municipiul Iaşi 114.220 persoane, adică 57 la sută din numărul real al populaţiei circumscripţiei electorale. Cu toate acestea, din cauza recorelării listelor permanente electorale, cele 114.220 de voturi au fost calculate ca reprezentând doar 40,62 la sută.
„Vinovat pentru această situaţie este MAI, cel care are atributul şi obligaţia gestionării bazei de date care cuprinde informaţii despre populaţie. MAI a blocat administraţia locală în procesul de verificare a corectitudinii listelor permanente. Avem date de la Poliţie că au votat la Iaşi mii de persoane cu acte, dar care nu locuiesc în Iaşi. Tot mai multe persoane consimt luarea în spaţiu a unui număr extrem de mare de cetăţeni. La nivelul municipiului Iaşi estimăm un număr de aproximativ 10 mii de persoane, în mare majoritate cetăţeni din Republica Moldova care au obţinut cetăţenia româ