Fermierii care au demarat proiecte finanțate din fonduri europene, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, vor primi credite cu dobândă subvenționată pentru a putea susține investițiile la care s-au angajat.
Ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a anunțat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, un set de zece măsuri menite să vină în sprijinul fermierilor afectați de seceta prelungită din acest an și, în general, al agricultorilor din România. Pe lângă măsurile deja anunțate( subvenționarea prețului la energia electrică pentru irigații, acordarea de despăgubiri, în funcție de suprafața afectată de secetă etc), Daniel Constantin a prezentat o măsură nouă, menită să vină în sprijinul celor care au demarat proiecte cu finanțare europeană, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală(PNDR). Este vorba de subvenționarea dobânzilor la creditele pe care cei care a demarat astfel de proiecte, prin PNDR, pot să le contracteze de la băncile comerciale, pentru a-și putea finanța investițiile necesare.
Cuantumul acestei sbvenții va consta în diferența dintre dobânda de referință stabilită de Comisia Europeană pentru România, și care, la data de 1 iulie 2012, era de 5,58 la sută, și dobânda percepută de banca comercială care acordă creditul respectiv. ”În acest fel, fermierii vor putea demara investițiile din cadrul acestor proiecte, pe care nu le-au putut demara până acum, pentru că nu aveau banii necesari”- a spus Daniel Constantin. Acesta a dat și un exemplu concret. Bunăoară, la un credit de 100.000 de lei, la care banca comercială care-l acordă percepe o dobândă de 12 la sută, deci 12.000 de lei pe an, beneficiarul creditului va plăti o dobândă de doar 5,58 la sută, adică, 5.580 lei pe an. Diferența de 6.240 de lei pe an o va plăti bancii respective Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale(MADR), din fonduri UE, pentru toată perioada d