Consiliul Superior al Magistraturii avertizează că învestirea într-o funcţie de demnitate publică a unui judecător, a cărei detaşare nu a fost admisă de către CSM, este ilegală, generând o stare de incompatibilitate pentru magistratul în cauză. Reacţia CSM vine după nominalizarea Monei Pivniceru la Ministerul Justiţiei. Aceasta şi-a dat demisia, miercuri, din funcţia de membru ales al CSM, afirmă surse citate de Mediafax, însă CSM avertizează că vacantarea acestui post se poate realiza doar în urma întrunirii Consiliului Superior al Magistraturii, nu mai devreme de 20 august. Victor Ponta a declarat, miercuri, că va respecta procedurile legale.
Numirea într-o funcţie de demnitate publică a unui judecător în funcţie, fără ca acesta să fi fost detaşat de Consiliul Superior al Magistraturii, în prealabil, în acest scop, contravine legii şi generează o situaţie de incompatibilitate pentru magistratul respectiv, a avertizat CSM.
"Potrivit art. 51 alin. (4) din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prin demisie încetează calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii", a aratat sursa citată, după ce a constatat demisia Monei Pivniceru.
Însă, pentru a deveni efectivă şi pentru a produce efecte juridice, respectiv pentru ca doamna judecător Mona Pivniceru să revină în funcţia de judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, iar locul de membru al Consiliului Superior al Magistraturii să devină vacant, este necesar ca Plenul Consiliului să ia act de demisia doamnei judecător din funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
Potrivit calendarului de şedinţe publice al Plenului Consiliului Superior al Magistraturii, acesta se poate întruni, în condiţii de cvorum, în perioada 20-24 august 2012.
Pe de altă parte, premierul