MAE a luat notă cu preocupare de declaraţia Preşedintelui Comisiei Europene pentru Democraţie prin Drept (Comisia de la Veneţia) a Consiliului Europei, Gianni Buquicchio, și împărtășește poziția acestuia.
MAE împărtăşeşte pe deplin poziţia exprimată de Preşedintele Comisiei de la Veneţia, potrivit căreia orice presiune asupra oricărei instanţe, fie ea constituţională sau ordinară, în scopul influenţării deciziilor sale sau în orice alt scop, este absolut inadmisibilă.
Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe remis EVZ, autorităţile guvernamentale române nu fac şi nu vor face niciun fel de excepţie de la respectarea cu stricteţe a principiului constituţional fundamental al statului de drept care este independenţa justiţiei sau independenţa contenciosului constituţional.
MAE consideră că este extrem de important, aşa cum arată şi preşedintele Comisiei de la Veneţia în declaraţia sa, ca nicio presiune politică să nu fie exercitată asupra judecătorilor.
În cazul, absolut regretabil, al unor ameninţări împotriva integrităţii judecătorilor, vor fi aplicate în modul cel mai strict şi ferm prevederile legale corespunzătoare, în acest scop fiind esenţial ca acestea să fie aduse imediat la cunoştinţa autorităţilor de resort, precizează sursa citată.
Anchetă penală în cazul amenințărilor la adresa Aspaziei Cojocaru
MAE reaminteşte că în cazul ameninţărilor la care a fost supusă, cu ceva timp în urmă, judecătorul Curţii Constituţionale Aspazia Cojocaru, autorităţile competente ale statului au declanşat prompt procedurile penale corespunzătoare şi îşi exprimă speranţa că acestea se vor finaliza în cel mai scurt timp, iar făptuitorii vor suferi rigorile legii.
În urma instrucţiunilor Centralei MAE, Reprezentanţa Permanentă a României la Strasbourg a contactat de urgenţă secretariatul Comisiei de la Veneţia pentru comu